O KLUBU

Odbojkaški klub Crnjanski

Odbojkaški klub “Crnjanski” je osnovan 5. decembra 1996. godine, a registrovan je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije 12. decembra 1996. godine pod brojem 2434 registra društvenih organizacija.

Kako je pocelo?

Močević Dragan – Moča je u početku vodio školu odbojke u OŠ “Filip Kljajić – Fića”, dok je Vlačić Željko vodio školu odbojke u OŠ “Đorđe Krstić”. Učeći decu osnovnim odbojkaškim elementima te podstićući želju za druženjem i treniranjem kroz brojne međusobne utakmice razvio se i takmičarski duh i želja za dokazivanjem, a takođe i veliko rivalstvo ove dve škole. Ne želeći da se ograniči na samo međusobno takmičenje ove dve škole, od strane Močević Dragana potekla je hrabra ideja da se osnuje odbojkaški klub koji bi se takmičio u kategorijama mlađih selekcija lige Beograda – i u toj ideji je i uspeo.

Prva zvanična utakmica OK “Crnjanski” je odigrana 21. decembra 1996. godine protiv “Komete” (poraz 3:0).

Prva muška zvanična muška utakmica je odigrana 25. decembra 1996. godine protiv “Crvene Zvezde” (poraz 3:0). Ovde treba imati u vidu da su u početku u kadetskim ekipama OK “Crnjanski” deca po godištu bila pionirskog uzrasta.

Prva pobeda na zvaničnoj utakmici je bila protiv OK “Obilić” na pionirskom prvenstvu Beograda 9. marta 1997. godine, sa rezultatom 3:1 (15:9, 15:6, 4:15, 17:15).

Da bi mlađim selekcijama obezbedili viši rang takmičenja pored pionirskih i kadetskih oformljenja je i seniorska ekipa, u kojoj su igrali i Močević Dragan i Vlačić Željko (1998. godine je oformljena i ženska seniorska ekipa).

Godine 2001. ostvaren je najveći uspeh u istoriji kluba – 27. maja Pioniri su osvojili drugo mesto na prvenstvu Jugoslavije, a u finalu su poraženi od Vojvodine Novolin 3:2.

Od početka rada kluba sve selekcije su osvajale nekada bolje nekada lošije rezultate, međutim ono što je bitno je da je za kratko vreme preko 2000 dečaka i devojčica naučilo da igra i da zavoli odbojku. Neki od njih su svoj odbojkaški put nastavili u klubovima saveznih liga (Bošković Sonja, Tomić Nikolina – “Obilić”; Đurković Filip – “Partizan”, Tomić Milan, Matić Dušan, Novović Boško, Nikolić Marko, Koprivica Lazar, Cimpl Zona – “Crvena Zvezda”; Đajić Dušan i Vržina Mladen – “Banat” iz Vršca; Mitrović Bojan – “Beograd”). Studiraju i igraju u SAD – Stefanović Stefan, Velimirović Miloš, Zečević Ljilja i Borojević Milena.

Osposobljavanje igračkog kadra se vrši kroz treninge, kampove, pripreme, prijateljske i zvanične utakmice, kao i kroz saradnju sa klubovima van Beograda.

Pored igračkog u OK “Crnjanski” se vrši osposobljavanje sudijskog i trenerskog kadra.

Od početka rada kluba najveći doprinos u radu i razvoju dali su treneri Močević Dragan i Vlačić Željko koji su kroz odgovoran i stručan rad omogućili da OK “Crnjanski” postane takav kakav je danas. U ovome im nesebično pomažu i treneri Dragoslav Vučinić i Lazar Dobričić.

Sve napred navedeno je samo deo istorijata kluba.

Potpunu istoriju kluba mogu napisati samo deca koja su u njemu učila/trenirala odbojku kroz opisivanje svih lepih trenutaka koje su proveli i koje provode igrajući odbojku. Kroz OK “Crnjanski” stekli su mnoga drugarstva, timski duh i ljubav prema odbojci i sportskom životu.